Promocja zdrowia – odżywianie

Promocja zdrowia – odżywianie

W pełni prawidłowe funkcjonowanie ucznia i możliwość efektywnej nauki zależy od wielu czynników – jednym ze szczególnie ważnych jest to, jak dziecko się odżywia.

Dieta dziecka powinna być urozmaicona. W codziennej diecie powinny znaleźć się owoce i warzywa (źródło witamin i składników mineralnych), produkty zbożowe, produkty zawierające białko, wapń, woda. Należy raczej unikać słodyczy i minimalizować ilość używanej do potraw soli. Podczas zakupu soków należy zwracać uwagę na ich skład, gdyż niestety w wielu przypadkach pomimo ich pozornie „zdrowego wyglądu” zawierają w sobie duże ilości cukru.

Aktualnie obowiązująca piramida zdrowego żywienia, która jest punktem wyjścia do tworzenia prawidłowej diety człowieka u swoich podstaw posiada AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ (jest to każdy rodzaj ruchu – nie tylko uprawianie sportów, ale także spacery, chodzenie po schodach itp.).  Następnie kolejno w piramidzie znajdują się owoce i warzywa, produkty zbożowe, nabiał, mięso i – w najmniejszej ilości – tłuszcze.

Pamiętać należy aby spożywać 4-5 posiłków dziennie (lepiej częściej, a mniej).

W szkole dzieci mają szansę korzystać z takich programów jak „Owoce i warzywa w szkole”, czy „Mleko w szkole” dzięki czemu utrwalają zdrowe nawyki, co do spożywanych produktów na co dzień. Mogą także korzystać ze zdrowych i smacznych obiadów w stołówce szkolnej. Dzięki nowelizowanym odpowiednim rozporządzeniom także produkty do zakupu w sklepiku szkolnym są dużo zdrowsze niż jeszcze kilka lat temu.

Zwracać należy uwagę zarówno na jakość, jak i na ilość spożywanych produktów. Nadmierne spożywanie jedzenia prowadzić może do wielu trudności. Problemy jakie mogą nastąpić dotyczą nie tylko zdrowia somatycznego, ale również psychicznego. Nadmierne spożywanie pokarmów może wywołać otyłość, a ta z kolei wiąże się z kolejnymi negatywnymi konsekwencjami takimi jak np. problemy z układem pokarmowym, problemy z sercem czy wzrost ciśnienia. Trudności natury psychologicznej to z kolei zwykle te związane z relacjami i odbiorem społecznym, niską samooceną, dużym lękiem, a czasem nawet depresją.

Dzieci cierpiące na otyłość mają  zwykle wyższy wzrost niż ich rówieśnicy, zwykle szybciej przebiega u nich dojrzewanie płciowe. Ponadto dzieci otyłe często źle czują się w otoczeniu rówieśników. Wycofują się z gier i zabaw, gdyż obawiają się ośmieszenia. (Ważne!: Jedną z częstych przyczyn nadwagi występującej u dzieci jest konsumpcja produktów takich jak chipsy, słodycze itp.)

W ramach promocji zdrowia i dbałości o edukację co do zasad zdrowego żywienia w maju 2018 r.w Szkole Podstawowej nr 25 w Rzeszowie we współpracy z dietetetykiem z „Bonne Sante” zorganizowane zostało szkolenie dla rodziców i nauczycieli oraz spotkania dla uczniów dot. zdrowego odżywiania.

 

Zamknij