Dlaczego mleko
Potocznie mleko to produkt spożywczy, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać jako produkty mleczne: jogurty, kefiry, sery, twarożki, masło. Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i najbardziej wartościowy składnik pożywienia. Mleko potrzebne jest do utrzymania pełnego zdrowia, urody i dobrej kondycji. Zawiera wszystkie, niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Jest ono bogate w wapń, składniki mineralne, witaminy D i A oraz z grupy B. Zaopatruje nasz organizm w białko – podstawowy budulec komórek i tkanek, a także w węglowodany, dostarczające energii. Zawarty w mleku wapń (Ca) występuje w idealnej proporcji z fosforem, co sprawia, że staje się on łatwo przyswajalny i należycie wzmacnia kości. Przyswajalność wapnia z mleka krowiego wynosi aż 80%, podczas gdy z mleka sojowego (i innych produktów roślinnych) jedynie 13%. Dzięki takim właściwościom mleko krowie pomaga zapobiegać osteoporozie, ale zalecane jest także w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu pokarmowego i zaburzeń metabolicznych, takich jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, zmiany miażdżycowe.

Jak powstaje mleko UHT? 
UHT to skrót od angielskiego zwrotu „Ultra High Temperature” i oznacza bardzo wysoką temperaturę. Skrót UHT na kartoniku oznacza, że mleko zostało poddane krótkotrwałemu podgrzaniu do temperatury około 1350C i jest sterylne, czyli pozbawione szkodliwych drobnoustrojów.

Program „Szklanka Mleka”

Celem programu „Szklanka mleka” jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych. W ramach programu dzieci i uczniowie mogą spożywać mleko białe i mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty”. Od stycznia 2011 roku uczniowie Szkoły Podstawowej nr 25 im. Prymasa Tysiąclecia w Rzeszowie uczestniczą w projekcie „Szklanka mleka”.  Pierwszym krokiem było zebranie przez wychowawców deklaracji rodziców Trzy razy w tygodniu (nieodpłatnie) otrzymują mleko białe.

 

Koordynatorem projektu jest mgr Elżbieta Pietrusiak.