Owocowe szaszłyki z fondue czekoladowym to pomysł na zdrową i smakowitą przekąskę dla dzieci, którą możecie przygotować całą rodzinką. Angażowanie dzieci do wspólnych aktywności w kuchni zachęca je do odkrywania nowych smaków i uczy samodzielności.
Takie szaszłyki to najlepszy sposób, aby przemycić porcję świeżych owoców swoim dzieciom to podawać je często i w różnej formie. Im bardziej kolorowo, różnorodnie i niebanalnie tym chętniej dzieci sięgną po owocowe przekąski. Zapewne nie raz w swoim domu mieliście taką sytuacje, że w kuchni leżą zapomniane mandarynki, czy pomarańcze… czasem ktoś po nie sięgnie i zje, ale wystarczy je obrać i postawić taki talerz z kawałkami obranych owoców, to znikną nim się obejrzysz 🙂
Tym razem zachęcamy Was do spróbowania ulubionych owoców z fondue z gorzkiej czekolady. Palce lizać! To naprawdę pyszna przekąska, która świetnie się nada na wiosenne i letnie dni.
owocowe szaszłyki z fondue czekoladowym i serkiem Almette jogurtowym
Składniki:
1 serek Almette jogurtowy, lub każdej innej firmy
ananas
jabłka
gruszka
pomarańcza
200 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 30%
wiórki kokosowe
Przygotowanie krok po kroku
Owoce pokrój w różne kształty. Ponabijaj pokrojone owoce na drewniane patyczki. W kąpieli wodnej gotuj na wolnym ogniu śmietankę z kawałkami czekolady, aż uzyskasz jednolitą masę. Zanurz owoce w sosie czekoladowym a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych. Podawaj z serkiem jogurtowym.
TIPY:
- Owoców nie obieraj i pokrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały
- Korzystaj z owoców sezonowych!
- Jeśli gorzka czekolada jest dla Ciebie zbyt wytrawna wymieszaj ją z czekoladą mleczną w proporcji 50/50
- Dodaj aromatyczne przyprawy np. wanilię, rozmaryn, miętę do śmietanki zanim ją ugotujesz z czekoladą. Odstaw na 30 minut tak, aby smaki się przegryzły. Następnie wyciągnij przyprawy i postępuj dalej tak jak przepisie.
- Wersja dla dorosłych: możesz dodać trochę rumu lub papryczkę.